Son Puigdorfila - Descripció PDF Imprimeix Correu electrònic
Índex d'article
Son Puigdorfila
Localització
Notes històriques
Descripció
Galeria
Totes les pàgines

Son Puigdorfila Vell

Les cases de Son Puigdorfila Vell s’aixequen sobre una petita elevació del terreny, a la part de la Muntanya, des de la qual es divisa tota la badia de Palma.

Està configurada per una sèrie de nuclis, conformats en diferents èpoques. L’originari, del segle XVIII, és el que discorre entorn de la clastra, porticada a un dels seus costats per columnes toscanes, i se’n caracteritza per la senzillesa. Destaca la tafona, en molt mal estat de conservació, i l’antic vestíbul, cobert per volta d’aresta. La capella sembla del segle XIX i conserva un enteixinat de fusta.

L’altre nucli, finalitzat el 1897 i afegit a l’esmentat, és molt sumptuós i de grans proporcions. Actualment, és el cos principal de l’edifici. Té una alçada de planta i dos pisos, amb lògia i coberta plana de teula combinada amb terrat.

La resta de la possessió està configurada per les dependències d’usos rurals, entre les quals destaca la tafona.

El conjunt es compon de la casa principal, de 1.415 m²; dues dependències agropecuàries, de 149 m² i 43 m², respectivament; aparcament, de 54 m², i zona esportiva, amb piscina, de 84 m² (RP6, 29.602, 1a).

Segons la Revisió del Pla general d’ordenació urbana de 1985, de 1994, gaudeix d’un grau de protecció B, és a dir, d’una protecció estructural, que és la més baixa que atorga el Catàleg de Protecció d’Edificis de Palma.

 

Son Puigdorfila Nou

Edifici ubicat al que fins fa poc eren els afores de la ciutat, a la zona de les escoles. És un edifici modernista envoltat per un jardí tancat d’estil romàntic, de planta rectangular, amb estructura de parets mestres i alçada de tres pisos separats per línia d’imposta. La coberta és a quatre vessants. El seu volum cúbic es perllonga en la façana posterior, en un cos a nivell de la planta baixa, coronat per una terrassa que pertany al primer pis. La importància de la façana principal, simètrica, ve donada per un senzill balcó de ferro forjat a la part central del primer pis, i un sortit coronant la finestra, cobert de teula a tres vessants (CPE, Revisió PGOU 1985).

Pel que fa als interiors, cal destacar la decoració pictòrica de la sala bona, d’estil modernista; les parets presenten, a la part alta i a les voreres del sostre, diversos dibuixos emmarcats dins medallons, tot inserit dins una franja amb motius florals que s’entén al voltant de tota l’habitació. Els trespols conserven l’enrajolat antic, sovint coberts per estores. De les parets de tota la casa pengen quadres que representen paisatges i panoràmiques de les cases de Son Puigdorfila Nou; no hi falta tampoc el Mapa de Mallorca del cardenal Despuig de rigor, fotografies antigues de les cases i de la placeta de toros on es feien àpats de beneficència, i fins i tot un retall de diari amb la biografia de Pere d’Alcàntara Penya, com a prova de la relació d’amistat que tengué amb els Ribas.

La capella, a la qual es pot accedir tant des de l’interior com des de l’exterior, presenta un retaule procedent de Biniforani. No es tracta de l’antic retaule d’aqueixa possessió bunyolina, sinó d’un altre que s’hi col·locà més endavant, ja que l’original se l’endugué Joan March Ordinas. D’una de les parets penja el certificat de matrimoni entre Tomàs Sastre Gamundí i Maria Juan Serra, que s’hi casaren dia 5 de setembre de 1914; un dels testimonis, curiosament, fou l’enginyer de camins Bernat Calvet Girona.

Al bell mig de l’era, hi ha una pica procedent de la Fontsanta.

Segons la Revisió del Pla general d’ordenació urbana de 1985, de 1994, gaudeix d’un grau de protecció B, és a dir, d’una protecció estructural, que és la més baixa que atorga el Catàleg de Protecció d’Edificis de Palma.Darrera actualització de diumenge, 9 de juny de 2013 09:41
 
Joomla Templates by Joomlashack